Přemýšlím...

Sirup z agáve BIO 352 ml BioNebio

Produkt není k dispozici.
Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“. Z listů se dříve vyráběl papír, z ostrých bodlin jehly na šití. Staří Aztékové považovali rostlinu agáve za posvátnou a věřili, že šťáva, která vytéká po naříznutí z listů a kořenů rostliny, čistí tělo a duši. Španělští dobyvatelé pak využili rostlinu po svém: fermentovali sladkou šťávu z agáve a získali tequilu. Sirup z agáve je vlastně zahuštěná šťáva z agáve. Surová šťáva z agáve se pravidelně sklízí z kaktusů divoce rostoucích ve středním Mexiku. Toto je obvykle práce domorodých Indiánů. Nejprve se odřízne vršek rostliny připomínající ananas a vydlabe střed. Na dutinu se položí kámen. Kaktus pustí šťávu, která se několik dní sbírá ve vydlabaném středu. Mléčně zabarvená šťáva se poté vybere z každé rostliny zvlášť. Tato šťáva má vysoký obsah polyfruktózy neboli inulinu, který se při šetrném zahušťování šťávy bez použití jakýchkoli chemikálií mění na jednoduchý cukr fruktózu.
 
Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které obsahuje vysoký podíl ovocného cukru (fruktózy, cca 50 g na 100 g sirupu), menší množství dextrózy (glukózy, cca 16 g na 100 g sirupu) a velmi nízké množství klasického cukru (sacharózy, 2 g na 100 g sirupu). Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto sladidla. Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s polovinou kalorií. Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Nestimuluje slinivku k vylučování insulinu tak jako ostatní cukry - má nízký glykemický index a po konzumaci nezvyšuje hladinu krevního cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Je proto je vhodným sladidlem pro diabetiky za lékařského dohledu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemiky a lidi, kteří mají problémy s trávením sacharózy. I fruktóza má však své odpůrce, její trávení zatěžuje játra. Ideálním přístupem je nejspíš kombinovat různé jednoduché cukry a nepřehánět to s konzumací žádného z nich. Klasická fruktóza se získává za použití chemických činidel hlavně z kukuřice a neobsahuje žádné přírodní látky. Sirup z agáve navíc obsahuje zbytkové množství inulinu (cca 3 g na 100 g sirupu), který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev.   
 
GLYKEMICKÝ INDEX: Hodnocení glykemického indexu je poměrně nový koncept. Glykemický index (GI) určuje schopnost potraviny zvyšovat hladinu krevního cukru 2 - 3 hodiny po konzumaci. Většina sacharidů se metabolizuje na jednoduchý sacharid glukózu, které je přiřazena hodnota GI 100. Čím vyšší je GI potraviny, tím rychleji zvyšuje hladinu krevního cukru. Pokrmům s GI okolo 100 by se měli vyhýbat hlavně diabetici, ale také lidé s nadváhou. Tyto potraviny vyvolají rychlé zvýšení hladiny krevního cukru. Slinivka břišní reaguje vylučováním hormonu insulinu, který reguluje přebytečné množství krevního cukru a uskladňuje jej do orgánů. Pokud vlivem insulinu klesne hladina krevního cukru pod určitou hodnotu, vyloučí slinivka jiný hormon (glykogen), který ustálí množství krevního cukru na optimální hodnotě. Potraviny s vysokým GI tak přetěžují slinivku a přispívají k obezitě – při prudkém snížení hladiny krevního cukru vlivem insulinu dostaneme hlad. Glykemický index potraviny se zvyšuje nejen v závislosti na složení, ale také na míře chemického zpracování – čím přírodnější a čerstvější verze, tím nižší GI. Potraviny s GI pod 50 jsou považovány za potraviny s nízkým GI. Hodnota GI pro vybraná sladidla: maltóza (pivní cukr) 110, glukóza 100, med 85, řepný cukr 70, rozinky 65, sirup z agáve 46, fíky a sušené meruňky 35, fruktóza 20. 


Zasílání novinek e-mailem
Půjčovna šátků